Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

A A A

Relaţii comercial-economice

Relaţii comercial-economice

 

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit în anul 2020 a înregistrat suma de 92.9 mln. USD (export 42.8 mln. USD, import 50.1 mln. USD). Analiza evoluției exporturilor în 2020, comparativ cu 2019, relevă micșorarea exporturilor de mărfuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu -14.4%, precum și a importurilor cu -14.6%.  

 

În perioada ianuarie – mai 2021 volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a constituit suma de 45,904 mil. USD  (export 19,97 mil. USD, import 25.93 mil. USD), cu 26.87% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020.

 

Investiții și schimburi comerciale

 

După valoarea volumului schimburilor comerciale, Marea Britanie și Irlanda de Nord se află pe locul 16 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,21% în comerțul total al țării.

Diminuarea considerabilă a comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Marea Britanie pe parcursul ultimilor doi ani este cauzată de procesul Brexit, același fenomen fiind înregistrat în comerțul bilateral al Marii Britanii cu majoritatea țărilor europene.

 

Principalele produse exportate: îmbrăcăminte; vinuri din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite cu alcool; tăioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorțuri; alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pieliță; cămăși, bluze, bluze-cămăși și cămăși cu mânecă scurtă pentru femei sau fete; tăioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, fuste-pantalon, pantaloni, salopete cu bretele, pantaloni scurți și șorturi, tricotate sau croșetate, pentru femei sau fete; combinezoane sau furouri, jupoane, chiloți, cămăși de noapte, pijamale, dezabieuri, halate de baie, halate de casă și articole similare, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete; semințe de floarea-soarelui; porumb; etc. 

 

Principalele produse importate: autoturisme și alte autovehicule proiectate în special pentru transportul de persoane; medicamente; insecticide, rodenticide, fungicide, erbicide, inhibitori de germinare și regulatori de creștere pentru plante, dezinfectanți și produse similare, prezentate în forme sau ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul; buldozere; gredere, nivelatoare, screpere, lopeți mecanice, excavatoare, încărcătoare și lopeți încărcătoare, compactoare si rulouri compresoare, autopropulsate; tractoare; pești congelați; preparate pentru preras, ras sau după ras, deodorante corporale, preparate pentru baie, depilatoare, alte preparate de parfumerie sau de toaletă și alte preparate cosmetice; alcool etilic; țesături din fire de filamente sintetice; reactivi de diagnostic sau de laborator pe orice fel de suport si reactivi de diagnostic sau de laborator preparați; etc.