Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

A A A

Relaţii comercial-economice

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit perioada ianuarie-noiembrie 2020 a înregistrat suma de 109 mln. USD (export 59 mln USD, import 50 mln USD). Analiza evoluției exporturilor în ianuarie-noiembrie 2020, comparativ cu perioada similară din anul 2019, relevă micșorarea exporturilor de mărfuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu -15,1%, precum și a importurilor cu -15,5%.  

După valoarea volumului schimburilor comerciale, Marea Britanie şi Irlanda de Nord se află pe locul 15 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 1,28% în comerțul total al țării. Diminuarea considerabilă a comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Marea Britanie pe parcursul ultimilor doi ani este cauzată de procesul Brexit, același fenomen fiind înregistrat în comerțul bilateral al Marii Britanii cu majoritatea țărilor europene.

Investiții și schimburi comerciale

Conform datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea 233 întreprinderi cu capital originar din Marea Britanie, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 442,765 mil. lei. După volumul capitalului investit, Marea Britanie se află pe locul 10 printre principalii investitori ale Republicii Moldova.

Principalele produse exportate: îmbrăcăminte; taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete; semințe de floarea-soarelui; cămăși, bluze, bluze-cămăși pentru femei sau fete; grîu și meslin; vin din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite în alcool, musturi de struguri; combinezoane sau furouri, jupoane, cămăși de noapte, pijamale; flanele de corp, maiouri și cămăși de zi, combinezoane sau furouri, pentru femei și fete; etc..

Principalele produse importate: autoturisme; medicamente; alcool etilic nedenaturat; tractoare; insecticide; pești congelați; țesături din fibre de filamente sintetice; preparate pentru preras, ras sau după ras, deodorante corporale, preparate pentru baie, depilatoare; cărucioare; buldozere; etc.