A A A

Cooperarea în domeniul apărării

Cooperarea moldo-britanică în domeniul apărării înregistrează un ritm ascendent, partea britanică continuând să acorde sprijin țării noastre în domeniul instruirii, elaborării documentelor strategice în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, precum și pregătirii studenţilor de la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” pentru participare la competiţia internaţională „Cambrian Patrol”, care are loc anual în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În anii 2017, 2018 și 2019 echipa de militari moldoveni a participat la competiția respectivă, demonstrând o performanță excelentă, câștigând în anii 2018 și 2019 medalia de argint.

De asemenea, Echipa Mobilă Britanică de Consultanţă şi Instruire (BMATT) oferă instruire pentru comandanții din Moldova, cu scopul dezvoltării aptitudinilor de comandă pentru corpul de ofiţeri inferiori, cu utilizarea procedurilor avansate de acţiune în operaţiuni militare.

Totodată, Guvernul britanic acordă burse de instruire pentru cadeții moldoveni la prestigioase academii militare regale : începând cu anul 2019 - la Academia Regală Militară Sandhurst, iar începând cu 2021 - la Colegiul Regal al Forțelor Aeriene Cranwell. Pe lângă acestea, în anul 2022 este planificată detașarea primului ofițer din Moldova la Colegiul Avansat de Comandă și Stat Major, de la Academia britanică de Apărare din Shrivenham.

Începând cu anul 2018, urmare deciziei Guvernului britanic, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău a fost suplinită cu un atașat militar responsabil de cooperarea bilaterală în domeniul apărării cu Republica Moldova.