Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

A A A

Cooperarea în domeniul apărării

Cooperarea moldo-britanică în domeniul apărării înregistrează un ritm ascendent, partea britanică continuând să acorde sprijin țării noastre în domeniul instruirii, elaborării documentelor strategice în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, precum și pregătirii studenţilor de la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” pentru participare la competiţia internaţională „Cambrian Patrol”, care are loc anual în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Începând din anul 2017, în fiecare an (cu excepția anului 2020) echipa de militari moldoveni a participat la competiția respectivă, demonstrând o performanță excelentă, câștigând în anii 2018 și 2019 medalia de argint.

De asemenea, Echipa Mobilă Britanică de Consultanţă şi Instruire (BMATT) din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord oferă instruire pentru comandanţi din Moldova, cu scopul dezvoltării aptitudinilor de comandă pentru corpul de ofiţeri inferiori, cu utilizarea procedurilor avansate de acţiune în operaţiuni militare.

Totodată, în anul 2019, în premieră a fost instruit un militar moldovean în cadrul Academiei Militare Regale Sandhurst din Marea Britanie. Cooperarea în domeniul dat a fost extinsă prin oferirea posibilității instruirii și în anul 2020 a militarilor moldoveni la Academia respectivă, precum și la Colegiul Regal al Forțelor Aeriene din Cranwell  și Academia Regală Navală din Portsmouth Dockyard.

În anul 2018 Guvernul britanic a adoptat decizia privind desemnarea unui atașat militar în cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.