A A A

21 iunie 2023, Londra – Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat la cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Londra.

Publicat:Wed, 21/06/2023 - 12:54

Republica Moldova condamnă în termenii cei mai fermi războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră va continua să ofere Ucrainei toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale. În context, oficialul moldovean a menționat că Republica Moldova a oferit până acum opt loturi de asistență umanitară, ultimul fiind trimis pe 10 iunie în contextul distrugerii barajului Kakhovka, care a provocat daune ecologice masive.

„Am reafirmat că atât timp cât soldaţii ucraineni menţin linia de front, Republica Moldova se află în afara oricărui pericol militar. Am reconfirmat sprijinul nostru pentru „formula de pace” propusă de președintele Volodymir Zelensky, dar și pentru inițiativa înființării unui Tribunal Internațional Special pentru crimele comise împotriva Ucrainei și a poporului său. Totodată, vom continua să contribuim la consolidarea inițiativei „Coridoarele solidarității”, inclusiv prin implementarea unor proiecte comune de infrastructură pentru a facilita tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova.

Am exprimat disponibilitatea Republicii Moldova de a deveni un hub logistic pentru teritoriile de sud-est ale Ucrainei, contribuind astfel la procesul de reconstrucție. O altă inițiativă anunțată ține de consolidarea interconexiunii energetice dintre Ucraina și UE prin intermediul Republicii Moldova, inclusiv prin utilizarea liniilor electrice aeriene. În același timp, țara noastră este pregătită să trimită un grup de geniști care să participe la eforturile de deminare a teritoriului ucrainean.” – a declarat oficialul moldovean.

De asemenea, în cadrul Conferinței ministrul Nicu Popescu a avut întrevederi cu mai mulți omologi și oficiali prezenți la eveniment, printre care s-au numărat: James Cleverly (Regatul Unit), Luminița Odobescu (România), Miroslav Wlachovský (Slovacia), Alexander Schallenberg (Austria), Jean Asselborn (Luxemburg), Bujar Osmani (Macedonia de Nord), Olta Xhaçka (Albania), Annalena Baerbock (Germania), Hayashi Yoshimasa (Japonia), Anniken Huitfeldt (Norvegia), Zbigniew Rau (Polonia), Leo Docherty (Secretar de Stat pentru Europa al Regatului Unit), și Gert-Jan Koopman (Director General, Vecinătate și Negocieri de Extindere a Uniunii Europene).

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu a discutat despre procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre progresele semnificative pe care le-am realizat în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Primul raport verbal al UE arată că am înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea recomandărilor UE. Obiectivul nostru principal este să inițiem negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an.

Un alt subiect discutat a fost pregătirea pentru următoarea ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care va avea loc în luna octombrie, la Chișinău, și va reuni mulți prieteni ai țării noastre.